Sockerkaksbotten:
50 g smör
2 ägg
2½ dl socker
½ tsk vaniljpulver
1 dl mjölk
3 dl mjöl
1½ tsk bakpulver
Limecurd (ca 3 dl)
1½ dl socker
2 ägg
saft och skal från 3 lime
50 g rumsvarmt smör i tärningar
Fyllning
6 dl vispgrädde
2 msk socker
500 g jordgubbar eller hallon
1 dl limecurd
Sätt ugnen på 175 grader
smöra och bröa två formar, ca 15 cm i diameter
smält smör och låt svalna. Vispa ägg och socker. värm mjölk och tillsätt lite i taget. Vispa i smöret. Blanda de torra ingredienserna och vänd ned i smeten. Grädda ca 30 minuter.
Limecurd: Blanda ägg, lime och socker i en kastrull över ett vattenbad. Vispa hela tiden (annars blir det äggröra!). Ta av från värmen när smeten tjocknat och rör i smöret lite i taget. Låt svalna. Curden håller i kylen ca 1 vecka.
Dela varje botten i två delar. Varva limecurd, botten och hallon/grädde. Bred grädde över hela tårtan och dekorera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar