fredag 20 maj 2011

Citron- och scampipasta

av Mostern

En fredagsklassiker hemma hos oss är citron- och scampipasta som görs lite "på en höft". Eftersom rätten dessutom görs på färsk pasta (tagliatelle, gärna med citronsmak) tar den noll och ingen tid alls att laga. Perfekt när man är hungrig som en varg och vill ha god mat bums. Och variationerna är oändliga. Ibland använder jag scampi, ibland vanliga räkor. Ofta slänger jag i en näve halverade cocktailtomater och ibland får en näve färska spenatblad eller ruccolasallad gå samma väg.


Citron- och scampipasta för två.

1 pkt färsk tagliatelle, gärna med citronsmak
½ röd chili
2 klyftor vitlök
Olivolja
citronskal och saft av ½ citron (eller mer)
ca ½ dl finhackad bladpersilja

Koka upp vatten till pastan. Finhacka chilin och skiva löken i tunna skivor, fräs dem någon minut i olivolja. (Lägg samtidigt i pastan i det kokande vattnet - den tar 3 minuter att koka, så här går det undan). Lägg i scampin och låt den fräsa med ett par sekunder (lägg samtidigt i eventuella tomater och salladsblad). Blanda med nykokt pasta, örter och citronskal. Smaka av med citronsaft, flingsalt och nymalen peppar. Servera genast med riven parmesan (för den som vill).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar