onsdag 25 maj 2011

Stekt falukorv med svampstuvning och rösti

av Mostern

Vem har sagt att falukorv måste vara tråkigt? Den här rätten är betydligt enklare - och mer snabblagad - än den ser ut. Genom att använda färskost får Du en stuvning utan redning. Och citronen ger dessutom en oväntad och behövlig syra till rätten som annars skulle bli "stabbigare" i smaken.


Till fyra personer

400 g mager falukorv
1 tsk smör
400 g färska champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
100 g färskost, typ philadelphia light
½ dl grönsaksbuljong
1 msk pressad citron
salt och peppar
2 salladslökar

Rösti:
500 g potatis
250 g morötter
1 msk smör
1 msk olivolja

Skala och koka potatis och morötter i lättsaltat vatten, ca 8-10 minuter. Låt kallna något, grovriv och salta och peppra. Smält smör och olja i en teflonpanna. Lägg ner blandningen och stek 5-6 minuter på varje sida. Skär röstin i tårtbitar inför serveringen.

Skär svampen i klyftor och finhacka lök och vitlök. Fräs champinjonerna tills de är nästan klara, tillsätt lök och vitlök och låt fräsa med en kort stund.

Smält osten tillsammans med buljong och citronsaft i en liten kastrull. Salta och peppra. Häll såsen över den stekta svampen.

Skiva och stek korven i smör. Servera med röstin och champinjonstuvningar. Garnera med skivade salladslökar.

2 kommentarer:

  1. Vad härligt med en ny och grymt bra matblogg! Konkurrensen är stor i matbloggsvärlden men jag gillar verkligen ert koncept där ni kombinerar och kompletterar varandra med era olika recept. Hittade er via hittarecept.se.

    Ni skriver bra och intressant. Framförallt förtroendeingivande. Jag känner att jag kan lita på ert kunnande i köket och därmed era recept som jag definitivt kommer att prova flera av. Har redan sparat ett gäng som favoriter att återkomma till :-)

    Och fina bilder också. Det är alltid ett plus. Hoppas ni fortsätter leverera recept. Jag kommer tillbaka!

    SvaraRadera
  2. Fröken Linda & Hennes Moster26 maj, 2011

    Åh, tack! Vi rodnar över det fina berömmet och hoppas så klart att vi skua kunna leva upp till de vackra orden i framtiden. Välkommen tillbaka!
    /Fröken Linda & Mostern

    SvaraRadera