onsdag 29 juni 2011

Pasta med tomater och basilika

av Moster

Att jag gillar enkelheten med en vinägrettbaserad dressing till pastan har jag nämnt tidigare (se här). Det här är ännu en sådan, min riktiga "ensam hemma och hungrig som en varg"-rätt, inspirerad av Jamie Olivers "Happy Days". Men Du bör inte vara så hungrig att Du frestas att använda färsk pasta: poängen här är att "salladen" ska hinna få "gotta till sig" innan den blandas med pastan, något den sannolikt inte hinner göra på tre minuter....

Ps. Någon gång har jag även rivit ner lite mozzarellaost (alltså inte istället för parmesanen, utan oxå...). Tallriken i knäet i soffan, fötterna på bordet och något bra skräp på TV:n - livet på en pinne för en småbarnsmorsa som är ensam hemma!




Till en person/till fyra: 
en portion spaghetti/ca 450 g spaghetti
knappt ½ vitlöksklyfta/1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja/ca 3 msk olivolja
en skvätt rödvinsvinäger/1 msk rödvinsvinäger (tror det går minst lika bra med vitvinsvinäger)
ett gäng körsbärstomater/ca 400 g körsbärstomater (gärna i olika färger)
en näve färsk basilika/ca 2 dl
flingsalt och svartpeppar
riven parmesan

Medan pastan kokar skivar Du vitlöken tunt. Lägg den i en djup tallrik/skål och blanda med olja och vinäger. Halvera tomaterna, strimla basilikan och lägg i skålen. Krama sönder tomaterna en aning så att att saften blandas med oljan och vinäger. Salta och peppra och låt stå. Vänd ner den färdigkokta pastan och riv rikligt med parmesan över. Servera genast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar