måndag 20 juni 2011

Limepaj med chilimarinerade jordgubbar

av Moster

För ett antal år sedan ingick den här limepajen av "Key Lime-typ" regelbundet i min "matrepertoar". Orginalreceptet tror jag kommer från en gammal Ica-tidning, men med tiden har det - som vanligt - modifierats en aning. Det bästa med den här pajen är att den är enkel att göra, allt går att förbereda ett par dagar innan och det ser superproffsigt ut på tallriken. Dessutom funkar den året runt - importerade, "vintriga" och lite träiga jordgubbar får definitivt en skjuts av marinaden.

Ps. Jag har svårt för grönsaker, frukt och bär som blir för "sunkiga", så jag marinerar gubbarna bara en kort stund innan servering. Alltså mindre smak, men bättre konsistens. En smaksak.




Limepaj, ca 8 bitar
50 g smör
10 digestivekex
1 brk kondenserad mjölk
5 äggulor
Saft från 5 limefrukter
Skal från 2 limefrukter

Smält smöret, smula kexen. Blanda samman och tryck ut i en pajform med löstagbar botten. Grädda i 175 grader i ca 10 minuter. Vispa under tiden äggulorna med den kondenserade mjölken, limesaften och skalen. Häll i pajskalet och grädda ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna.

Marinerade jordgubbar
1 dl vatten
1 dl socker
2 kanelstänger
saft från 1 lime
1 röd chili
mynta
1 liter jordgubbar

Dela chilifrukten på längden (obs! låt kärnhuset sitta kvar). Koka upp vatten, socker, kanel, limesaft och chili och låt koka ca 5 minuter. Ta upp chilifrukten och koka ytterligare 5 minuter. Låt svalna. Halvera jordgubbarna, repa myntan och lägg i sockerlagen. Låt marinera i ca 1-2 timmar. Skär upp bitar av limepajen och skeda över några jordgubbar och sockerlag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar