måndag 25 november 2013

Äppelkaka med gräddfil

Än är den svenska äppeltiden inte förbi, så i söndags gjorde små loppor en god äppelkaka till fikat.




8-10 bitar

175 g rumsvarmt smör
2½ dl strösocker
2 ägg
2½ dl gräddfil
5 dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 små röda äpple
2 tsk malen kanel
2 tsk råsocker

sätt ugnen på 175 grader. Rör eller vispa smör och socker luftigt. Tillsätt äggen ett i taget och rör ordentligt. Blanda ner gräddfilen.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ned dem i smeten. Rör om. Bred ut smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
Skölj, dela, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Blanda med kanal och socker. Tryck ner skivorna tätt i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 55 minuter.
Dofta över med florsocker och servera med vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar