söndag 17 november 2013

Rågsiktbröd

Efter att länge vart totalt oinspirerad till att laga mat och allt som har med mat och bak att göra, så har jag idag både lagat härligt god mat och bakat bröd.

Eftersom jag inte kände för något avancerat till att börja med så fick det bli rågsiktkakor. 
Enkla att göra och otroligt goda, varma med bara smör.
 
/ Fröken



50 g jäst
50 g margarin eller smör
5 dl mjölk eller vatten
2 msk sirap
2 tsk salt
7 dl rågsikt
6 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull, häll sedan i mjölken i smöret så det blir fingervarmt.
Smula jästen i en degbunke, häll sedan över smörblandningen och rör tills jästen löser upp sig.
Ha sedan i salt och sirap. 
Tillsätt mjöl lite itaget tills du får en smidig deg som släpper från bunkens kanter.
Låt degen stå och jäsa till dubbel storlek.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord, dela upp degen i 8 lika stora bitar.
Forma bitarna till runda bollar och platta sedan ut dom.
Nagga bröden lite med en gaffel och låt jäsa under en bakduk i ca 30 min.
In i ugnen på 225 grader i ca 15 min. pensla eventuellt bröden med vatten och låt svalna under en bakduk.
Lycka till!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar