lördag 16 november 2013

Choklad och laktritspaj med lingon

Även detta recept hittades i Lantliv nr 12/2013 och prövades. Gästerna som bjöds på denna paj till efterrätt gjorde tummen upp - häftigt kola, lakrits, choklad och syrliga lingon, men väldigt mäktigt. Själv var jag skeptisk. Men det berodde nog på min övertro på att lakritspulvret skulle ta bort det mesta av chokladsmaken - och så var långtifrån fallet.... !

/ Moster



1 paj 8-12 bitar

2½ dl vetemjöl
100 g smör
1 msk vatten
2 dl grädde
1 dl sirap
1 dl socker
200 g mörk choklad
1 msk lakritspulver
1 nypa salt
2 dl färska (eller frysta) lingon

Blanda mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och nyp i hop till en deg. Låt vila i kylen i ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Tryck eller kavla ut degen i en pajform med löstagbar kant. Nagga skalet med en gaffel och grädda i ca 10 minuter tills det fått lite färg.
Blanda grädde, sirap, socker och salt i en vid kastrull. Låt koka till kola under omrörning, ca 20 minuter tills smeten är 125 grader. Låt svalna en liten stund.
Finhacka chokladen och smält den över vattenbad. Blanda i lakritspulver. Rör ned allt i kolasmeten.
Häll smeten i pajskalet. Toppa med lingon och låt svalna. Servera med en klick vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar