söndag 12 juni 2011

Rabarberkaka

av Moster

Igår kom en gammal vän från London på besök. Vi träffades under en resa till andra sidan jordklotet för ca 14 år sedan. Nu hade det gått åtta år sedan vi sågs senast. Då besökte hon Sverige och blev förtjust i svensk mat (t.om. sill och kräftor!), så att vår lunch skulle bjuda på svenska smaker var självklart.

Ps. Och ja,det ÄR kardemumma även i denna kaka. Kalla mig enkelspårig. Men det går ju så klart att utesluta kardemumman. Liksom att byta ut råsockret mot vanligt socker.


ca 12 bitar

150 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 rabarberstjälkar (ca 300 g), skivade
2 msk råsocker
1 tsk maizena (eller potatismjöl)
(ev. 1 tsk stött kardemumma)

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform (ca 24 cm i diameter). Blanda smör, socker och ägg och vispa pösigt. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten och blanda till en jämn smet. Häll smeten i formen (den är ganska kompakt och behöver bredas ut i formen). Vänd rabarberbitarna i råsocker (kardemumma) och maizenamjöl och fördela över smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 60 minuter.

Mer kardemumma från Fröken Linda & hennes Moster hittar Du här:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar