tisdag 7 juni 2011

Minicupcakes

- av Fröken Linda

När min syster fyllde år för en tid sen ville hon ha kakor och diverse saker i miniformat för att kunna smaka av allt. Hennes ord blev vår lag! Mamma, syrran och jag bakade tillsammans en massa grejer och detta var bland annat en av sakerna.

Vi följde Leila Lindholms recept på cupcakes och hällde bara upp smeten i mindre formar.


Grundrecept
Cupcakes
3 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
3½ dl vetemjöl
1 dl mjölk (eftersom vi båda är allergiska bytte vi ut mjölken mot vatten)
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
skal och saft av en citron

Sätt på ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker väldigt vitt och pösigt.
Smält smöret, häll i mjölken (vattnet) och blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Blanda i rivet skal och saft av en citron, placera små pappersformar på en plåt och fyll sedan formen till ca 2/3 med smet.
Grädda i mitten av ugnen i ca 7 min. Låt svalna.

Cream cheese frosting

60 g smör (går även bra med mjölkfritt smör)
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citronsaft
100 g philadelphiaost (går även bra med mjuk tofuost tex Tofuline creamy spread)
Om man vill några droppar karamell färg.
strössel eller blommor till garnering

Rör smör, florsocker, vaniljsocker, citronsaft och philadelphiaosten (eller tofu osten) krämigt.
Dela upp frostingen och färga den i olika färger eller behåll den vit.
Bred frostingen på cupcakesen och garnera med strössel eller blommor.

2 kommentarer:

  1. Fin blogg!
    Jag hittade leilas orginalrecept så det löste sig ;) men visst har du glömt mjölet...?

    Tack för bra insperation!

    Julia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Attans, vilken miss! Ja, 3,5 dl vetemjöl ska det vara. Vi åtgärdar genast felet och hoppas att vi får fortsätta att inspirera. /Moster

      Radera