fredag 10 juni 2011

Mattrender - på riktigt eller på låtsas?

av Moster

Då och då dyker det upp nya mattrender - eller åtminstone vad olika lobbygrupper och media tror eller hoppas ska bli en trend. För visst finns det mängder av intressegrupper bakom våra matvanor, hur speciella vi än tror att vi är när det gäller smak och vanor. Fast när - och varför - blir det en trend egentligen? Och när övergår en trend i ett stabilt/normalläge i matvärlden?

Vissa saker omskrivs ju som "trender" år efter år utan att egentligen få något genomslag. Otaliga är till exempel de gånger jag läst om småkakans återkomst: första gången var nog året efter att Wayne's Coffee etablerat sig i Sverige - då sades småkakan vara en motreaktion på de enorma muffinsen. Andra så kallade trender känns mer krystade. Själv har jag t.ex. inte riktigt fattat grejen med "Cake-Pops" som sägs vara nästa stora grej efter Cupcakes och macaroons (funderar dock på att ge dem en chans till dotterns kommande 4-års kalas). Ytterligare några trender är så gott som överspelade när de kallas trender i media. För håll med om att det är lite sent att år 2011 tala om en surdegstrend...? Är det något som blivit etalblerat så är det väl surdegar - något som etablerandet av ett surdegshotell utan att någon tycker det är märkligt (?) väl måste ses som ett tecken på....?

Ps. Konstaterar att Fröken Lindas syster alltså var väldigt rätt ute som valde kakbuffé till sin födelsedag (läs inlägget här).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar