torsdag 7 april 2011

Leilas goda formfranska

-Av Fröken Linda

Det här är nog den godaste formfranskan jag bakat, den är även väldigt enkel att göra. Brödet är supergott att rosta och ha någon härlig marmelad på eller bara äta som det är. Jag frös in brödet och det var supergott även efter det, alltså väldigt praktiskt. Receptet kommer från Leila Lindholms bok " A piece of cake".



















2 Bröd

  • 50 g färsk jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 2 tsk honung
  • 2 tsk ljus sirap
  • 1 dl olivolja
  • 1½ msk flingsalt
  • 2 dl durumvetemjöl
  • 10-11 dl vetemjöl special
  • smör sesamfrö eller valmofrö till brödformarna
  • Flingsalt
  1. Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten, honung, sirap, olivolja och flingsalt.
  2. Tillsätt mjöl tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk.
  3. Jäs i bunke under bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter.
  4. Smörj och bröa två brödfomar med sesamfrö eller valmofrön.
  5. Dela degen i två delar, knåda lite och rulla ut till två limpor och lägg i de smorda formarna.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Låt brödet jäsa i formarna under bakduk till dubbel storlek i cirka 30 minuter.
  8. Pensla limporna med lite vatten, strö över flingsalt och gör ett snitt på längden.
  9. Grädda genast i mitten av ugnen i 25-30 minuter och låt bröden svalna på ett brödgaller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar