söndag 17 april 2011

Parmesankex med Ölandssmak

av Fröken Lindas Moster

När några vänner - tillika grannar och föräldrar till dotterns kompisar - i fredags kom över på en AW ("after work") bjöd vi bl.a. på Parmesankex till det vita vinet. Orginalrecpetet kommer från Brunkebergs bageri, men jag använder mer parmesan och rullar kexen i Ölandskrydda - en universalkrydda i mitt kök!



Till ca 30 kex:
120 g riven parmesanost
ca 2 dl vetemjöl
100 g rumstempererat smör
några riv på en muskotnöt
1 nypa cayennepeppar
10 g havssalt
torkade örter eller hackade nötter till garnering.

Blanda ingredienserna till en jämn deg (tillsätt lite vatten om det behövs). Forma två rullar, ca 3 cm i diameter. Rulla dem i örterna eller nötterna. Lägg rullarna i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 180 grader. Skär tunna skivor av rullarna med en vass kniv. Grädda dem på en plåt med bakplåtspapper i ca 7-8 minuter eller tills de fått lite färg. Förvara i en papperspåse eller burk.

Ps. Eftersom det i princip är en vanlig mördeg funkar det att frysa degen oxå. Bara ta fram, tina en aning, skiva och grädda när det dyker upp oväntat besök, alltså!

2 kommentarer:

  1. kristina26 maj, 2011

    Roligt att du också uppskattar våra kryddor
    från ÖlandsSmak
    Kristina på ÖlandsSmak/ ÖlandsÖrtagård

    SvaraRadera
  2. Absolut, så pass att vi alltid "bunkrar" ett antal burkar inför vintern. Dessutom är de perfekta "istället för en blomma"-presenter när vi är bortbjudna på kalas.

    SvaraRadera