måndag 18 april 2011

Jordgubbstårta med kardemumma

- av Fröken Lindas moster

Att inte äta tårta på sin födelsedag är obegripligt för en 4-åring. Så eftersom det inte blev någon födelsedagstårta för mannen förra veckan fick det bli tårtbak igår istället. Prövade en variant med kardemumma i tårtbottnarna. Affärens jordgubbar är fortfarande ganska trista tycker jag och frysta, tinade bär är inte så roligt att garnera med. Så jag använde frysta bär (gubbar och blå) mellan tårtbottnarna och pressade lite apelsinsaft över de färska jordgubbarna jag dekorerade med. Iden med att "ställa jordgubbarna upp" på tårtan fick jag på Lenôtre i Paris (se länken här), ett fantastiskt ställe med oerhört vackra bakverk där tårtorna går loss på sisådär 850 kronor för 8-10 bitar!



Tårtbottnar
2 tsk kardemummakärnor
5 dl vetemjöl
2½ dl strösocker
1 msk bakpulver
80 g smör
3 dl mjölk
0,5 msk kanel
1,5 msk socker

Garnering
1-2 liter jordgubbar och blåbär
3-4 dl vispgrädde
1 msk honung

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en kakform. Stöt kardemummakärnorna i mortel och blanda med mjöl, socker och bakpulver i en stor skål. Tärna ner smöret och finfördela med fingrarna. Häll i mjölk och blanda smeten slätmed en slev. Häll smeten i formen. Blanda kanel och socker och strö det över kakan. Gräda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.
Dela kakan i två halvor när kakan svalnat. Mosa hälften av jordgubbarna med lite honung och blanda med lite vispgrädde och bred över den undre tårtbottnen. Lägg på den andra och smeta resten av grädden på. Dekorera med bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar