tisdag 5 april 2011

Gratäng med aubergine och bönor

- av Fröken Lindas Moster

En riktig vardagsfavorit som hos oss görs både med köttfärs och utan. Ibland använder vi quornfärs istället, ibland har vi i lite extra bönor istället för färsen. Alla varianterna är lika goda.


4 portioner

400-500 g blandfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
olja
½ dl tomatpuré
4 tomater
salt och peppar
400 g stora vita bönor
1 stor aubergine
timjan och basilika
100 g riven ost

Sätt ugnen på 225 grader. Skär auberginen i tunna skivor. Ringla olivolja i botten av en ugnssäker form och lägg ett lager aubergine i botten. Salta lite och varva sedan augergineskivor, olja och salt. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter.
Gör köttfärsröran under tiden: hacka lök och fräs tillsammans med pressad vitlök. Lägg i färsen och stek tills färsen är brynt överällt. Tillsatt tomatpuré, salt och peppar samt tomater i tärningar. Blanda ner kryddorna.
Lägg bönorna på de förgräddade aubergineskivorna och bred sedan ut köttfärsröran på bönorna. Toppa med riven ost och gratinera i ugn ca 10 minuter. Servera med en sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar