onsdag 13 april 2011

Det franska köket

- av Fröken Lindas Moster

Har precis kommit hem från Paris som fullkomligt svämmar över av god mat och härliga råvaror. I fyra dagar har vi i princip bara ätit, druckit och promenerat och besökt matmarknader, chocolaterier, pâtisserier och bistrò:er. Kort sagt, vi har njutit av smaker och atmosfären.

Bästa middagen åt vi på Bistro du 17ème på Av. du Villiard, en restaurang med härlig stämning. Trots att det var fullsatt och galet mycket att göra (har aldrig sett ett ställe "vända bord" i den takten förut), hade personalen (och gästerna) glimten i ögat, något som fick oss att nostalgiskt minnas vår egen restaurangtid. Och trots stressen tummades det inte på servicen, inte ens för dåligt fransktalande utbölingar som vi. Vi hade ju inte bokat bord och eftersom det var lång kö räknade vi med ett iskallt "Non" på vår fråga om ledigt bord. Men de föste de in oss i kön och trollade de fram varsitt glas bubbel att smutta på medan vi väntade (ganska enkla och billiga poäng som jag förvånas över att fler hak inte anammar). Det var den enda gången under kvällen vi behövde vänta på något. 



Restaurangen körde fast pris för tre rätter. För 39 euro (i runda slängar och högt räknat alltså 390 spänn) per person fick vi fördrink, förrätt, huvudrätt, efterrätt och kaffe. I priset ingick också en flaska vin till två personer och en stor flaska mineralvatten. 

Jag passade på att prova Foie gras (gåslever) för allra första gången. Helt okej. Till och med ganska gott. Men efter ett par skedar var jag nöjd, liksom "mätt på smaken". Kanske var det också vetskapen om det oetiska sättet att mata fåglarna för att få fram "delikatessen" som gav en bitter eftersmak. Jag vet inte. Hur som helst. Därpå följde en rejält tilltagen portion oxfilé med pepparsås och den godaste pommes frites jag ätit. Ett gott Côte d Rhône-vin på det och crêpes suzette till efterrätt. Franskt så det förslår, alltså. Och så oerhört prisvärt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar