onsdag 2 mars 2011

Vardagsfest

Vardagsmat. Var dags mat. De flesta av oss lunkar väl mest på i veckorna. Äter enkla saker - samma saker - och sparar kreativiteten till helgerna. Fast egentligen: varför då? "Livet är inte dagarna som passerar utan dagarna Du minns" sägs det ju i en viss resebyrås reklam. I så fall handlar det ju om att minnas några fler. Och vad passar i så fall bättre än att bjuda över nära & kära på middag mitt i veckan?


Jag älskar att ha folk på middag, vardag som helg. Egentligen är det ganska lätt att fixa festkänsla mitt i vardagen. Lösningen heter "tillbehör": en bas (soppa, pasta, gryta) som kompletteras med lite småplock eller några goda röror. Igår blev det en variant inspirerad av Italien: Jag gjorde två vegetariska pastarätter, satte fram en tallrik med parmaskinka och italiensk salami och en tallrik med ett par goda ostar. På bordet fanns dessutom skålar med oliver, cocktailtomater, minimozzarella (som fick dra i olivolja med basilika och soltorkade tomater medan pastan kokade), grönsallad och ett gott bröd (Levain). Det hela tog inte mer än 35 minuter att fixa - å då hann jag med att förbereda efterrätten oxå (mer om det senare).

- Mostern


Citronpasta
Skal och saft av två citroner, 4-5 msk olivolja, hackade örter (bladpersilja, basilika, oregano), 1-2 dl grädde, riven parmesan, salt och peppar. Vispa till grädden börjar tjockna och vänd ner nykokt pasta i såsen.

Ravioli med smörstekt salvia
Bryn några blad salvia i smör och vänd ned nykokt pasta fylld med ricotta (färdigköpt funkar utmärkt) och servera genast. 

Ps. Även pasta med en god pesto skulle kunna funka som bas. Eller varför inte spaghetti och en god tomatsås...?

  

1 kommentar:

  1. Ps. Är Du mjölkallergiker kan Du prova att använda mjölkfritt smör och gnocchi (färska) som ju är ofyllda till den smörstekta salvia-pastan. Tycker Du det blir lite för "torrt" kan Du ju göra Leilas variant på den smörstekta salvia-pastan med 2½ dl grädde (sojagrädde) som fått koka med en halv vaniljstång.

    SvaraRadera