torsdag 10 mars 2011

Jordärtskockor

- av Mostern.

Inte vet jag om det är säsong för jordärtskockorn, men nu är de i alla fall riktigt stora, har mindre "knölar" (dvs, är lättskalade) och är hyfsat billiga (29.90 kr/kg) nu. Så i veckan blev det dels Jamie Olivers goda gratäng, dels en härligt krämig soppa.

Jamies bakade jordärtskockor med brödsmulor, timjan och citron (4-6 p)
1 kg jordärtskockor, skalade och skivade
3 dl grädde eller creme fraiche
saft av 1 citron
2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
1 näve timjan, färsk, repad och hackad
3 rejäla nävar riven parmesan
salt och peppar
2 rejäla nävar färska brödsmulor
olivolja

* Värm ugnen till 220 grader. Blanda grädde, citronsaft, vitlök, hälften av timjan och merparten av parmesanosten i en skål. Salta och peppra. Lägg i de skivade jordärtskockorna och blanda. Lägg allt i en ugnsfast form. Blanda brödsmulorna med resten av timjan och brödsmulorna. Salta och peppra. Strö brödblandningen över gratängen och droppa på lite olivolja. Baka i ugnen ca 45 minuter tills skockorna är mjuka och brödet gyllenbrunt. Servera till grillad kyckling eller en stek.

Jordärtskockssoppa med kavring- och äppelströssel (4 p)
3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 kg jordärtskockor
1 msk citronsaft
2 msk smör
1 dl torrt vitt vin
2 st grönsaksbuljongtärningar
1 l vatten
2 dl vispgrädde

Strössel
2 skivor kavring, 2 msk olja, 1 st rött äpple, 50 g västerbottenost, 2 msk hackad persilja, 1 nypa socker, salt och peppar.

* Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och dela skockorna i mindre bitar. Lägg dem i kallt vatten med citronsaften så blir de inte mörka.
* Fräs löken mjuk och glansig i smör. Häll över vinet, smula över buljongtärningarna och häll i vattnet. Lägg i jordärtskockorna och koka dem mjuka, ca 15 min. Mixa allt till en slät soppa. Tillsätt grädden och koka upp. Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft.
* Skär bort kanterna på brödet och skär det i små fyrkantiga tärningar. Stek i lite olja tills de får gyllene färg. Skär äpplet i tärningar och stek även det dem i lite olja tills de får färg. Strö överl lite socker, salta och peppra. Smula osten i bitar och blanda alltsammas med finhackad persilja. Servera till soppan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar