tisdag 8 mars 2011

Semlor till alla kvinnor!

Fettisdag OCH internationella kvinnodagen. Så klart ska här ätas semlor!
Jag tillhör dem som tycker att "vanliga" semlor är för stora, att det blir lite "mycket bulle" - om jag inte äter dem på mormors vis med varm mjölk, förstås. Så minisemlor är min melodi!

Ca 30 minisemlor

50 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1 1/4 dl Kesella lätt
2 krm salt
1 tsk stött kardemumma
3/4 dl socker
8-9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg

.
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt salt, Kesella, kardemumma, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut små, runda och släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.


Mandelmassa gör jag genom att mixa 1½ dl skållad mandel, 1 dl socker och lite vatten. Eller så köper jag färdig. Ingen ide´ att slå knut på sig själv, eller hur? Och vet Ni vad som är bra när semlorna är små? Jo, att man kan ta två!!!




Ps. Och nej, inga minisemlor på bilderna - det är förra årets i ordinarie storlek

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar