fredag 18 mars 2011

Vegetarisk pizza - med eller utan dinkel

- av Fröken Lindas Moster

Vem har sagt att pizza måste vara onyttigt? Eller krångligt, för den delen? Är vi fredagströtta köper vi ett färdigt "pizzakit" i butiken och använder oss av den tillhörande tomatsåsen. Fast det klart att det blir godare med egen deg och egen sås.



Dinkelpizza till fyra personer

Deg:
2½ dl vatten
25 g jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
6 dl dinkelsikt
½ dl olivolja

Tomatsås:
1 dl tomatpure´
½ dl olivolja
½ dl vatten
1 msk balsamvinäger
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk oregano
salt och svartpeppar

Pålägg:
1 stor rödlök
1 zucchini
1 aubergine
400 g champinjoner
250 g mozzarella
200 g riven smakrik ost
Några cocktailtomater i halvor
ett gäng kalamataoliver
ett par nävar ruccola
ev. ett par soltorkade tomater i bitar
Färsk basilika
olivolja.

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda degen och låt jäsa minst 30 minuter under duk. Blanda under tiden ihop såsen.
Skär rödlök, zucchini och aubergine i stora bitar. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper och baka grönsakerna i 20-30 minuter, tills de är mjuka. Ta ut grönsakerna, öka värmen till 250 grader och ställ in två tomma plåtar.

Kavla degen till fyra mindre eller två bakplåtsstora pizzor. Fördela de ugnsbakade grönsakerna över pizzan tillsammans med cocktailtomaterna, champinjoner och oliver. Lägg på mozzarellaost och strö den rivna osten över. Lägg pizzorna på de heta plåtarna och grädda i ca 12-15 minuter. Ta ut pizzorna, ringla över lite olivolja, strö över ruccola, soltorkade tomater och basilika.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar