fredag 4 mars 2011

Fredag med "Bea och Pompa"

Äntligen fredag! Och "fredagsmys", som ju blivit ett begrepp (tack OLW!) för både stora och små. Då ska maten vara god och snabbgjord.

 I vårt hem blir det ofta kinamat (take away) eftersom dottern oftast får bestämma mat på fredagarna. Men lagas det mat blir det generellt sett en skaldjurspasta eller en köttbit med "bea" och en variant på "pompa" (restaurangslang för sauce bearnaise och pommes frites). 
En god bea är svårslaget, men att slå en bea är svårt (haha). Första gångerna jag försökte skar sig såsen kraftigt och det slutade med ett akut "Blå band"-inköp. Men sen dess har det gått bättre. Numera gör jag så här:
Koka upp ½ dl vitvinsvinäger, ½ dl vatten, 2 persiljestjälkar, 1 finhackad schalottenlök, 1 tsk dragon och 10 vitpepparkorn. Låt koka tills ca 2 msk vätska återstår. Sila bort grönsaker och kryddor. Sätt kastrullen i ett vattenbad och vispa  ner tre stora äggulor och 1 krm salt tillsdet blir en tjock kräm. Ta av kastrullen och klicka i 150 g RUMSVARMT smör, lite färsk hackad dragon, smaka av med ett par droppar vitvinsvinäger och salt. Et voilá...!

Med en hängmörad biff, vitlöksrostad potatis (istället för pommes), en tomatsallad och ett gott rödvin är det svårt att hitta godare fredagsmat. Ja, det skulle vara kinamaten, då.... 

- Mostern

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar