måndag 14 mars 2011

Smörgåstårta

- av Fröken Lindas moster

Finns det något mer klassiskt i kalastider än smörgåstårta? Och finns det något som går att variera så mycket som just det? Alla tycks ha sin egen variant - och sina egna favoriter. Min mamma gör en tårta med räkor, lax och ett tjockt lager grädde (grädde som vispas med Kalles kaviar), medan svärmor firade sin 60-årsdag i lördags med en  "smalare" - men lika smakrik - variant med både räkor och skinka. För egen del har jag alternerat mellan tre recept: en klassisk med räkor och två lite mer "nytänkande". Till de senare hör en smörgåstårta på italienska, en smal variant hämtat från en gammal Arla-broschyr, och en skink- och frukttårta, ett klipp från en av mormors Allers-tidningar (för övrigt den tidning/de klipp som startade min receptsamling när jag var 15 år).

Smörgåstårta på italienska /10p
9 långskivor vitt bröd (jag brukar ta 3 skivor mörkt bröd, typ kavring)
150 g gorgonzola
10 marinerade soltorkade tomater
1 dl urkärnade svarta oliver
250 g Kesella
2 dl lätt creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl grovhackad basilika
1 dl grovhackad ruccola
Garnering: 1 dl Kesella, ruccola, körsbärstomater, svarta oliver, parmaskinka eller salami i tunna skivor.

Mosa ost, hacka soltorkade tomater och oliver. Blanda med kesella, creme fraiche, vitlök, basilika och ruccola. Kantskär brödet. Lägg tre skivor i botten och bred på 1/3 av fyllningen. Gör likadant med de tre mörka brödskivorna och upprepa med de tre sista ljusa brödskivorna. Avsluta med fyllning. (Hit kan man med fördel förbereda: plasta in och låt stå i kylen till nästa dag). Bred kesella på tårtans kanter och garnera med sallad, tomater, oliver, skinka och/eller salami.


Skink- och frukttårta /10p
9 skivor bröd, skurna på längden
Fyllning 1:
100g bacon
1 brk champinjoner (jag brukar ta ca 150-200 g färska)
2 hg leverpastej
1½ dl kaffegrädde
ev. en skvätt konjak eller sherry att smaksätta med.
Fyllning 2:
1½ hg skinka
1 liten brk krossad ananas
250 g keso
½ dl kaffegrädde
Garnering:
1½ dl lättmajonnäs
grönsallad
6 stora skivor skinka
10 skivor ost
3 tomater
10 cm gurka
konserverad persika
konserverad ananans
blå vindruvor
1 knippe persilja

Klipp bacon i små bitar och knaperstek det. Fräs svampen. Rör pastejen mjuk med grädden och blanda ingredienserna till fyllning 1.Strimla skinkan och blanda med ingredienserna till fyllning 2.
Kantskär brödet, lägg tre skivor i botten och bred fyllning 1 över. Lägg ytterligare ett lager bröd och bred på fyllning 2. Lägg på de sista brödskivorna och bred ett tunt lager majonnäs över tårtan och på kanterna.Täck ovansidan med lite grönsallad och kanterna med finhackad persilja. Dela skinkskivorna på mitten och garnera tårtan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar