torsdag 29 september 2011

Ugnsbakad lax med fänkål och tomat

Förr i tiden var lax festmat, idag är det vardagsmat. Eller som i vårt fall, nästan "var dags mat". Nyligen gjorde vi denna variant.

/Moster

Ps. Vi serverade med bulgur. Vill man ha en "färgstarkare" tallrik rekommenderas belugalinser. Men egentligen behövs inget mer än en grönsallad: fänkålen gör rätten tillräckligt mättande.



4 port
3-4 fänkål (beroende på storlek)
1 citron, skal och saft
2 askar körsbärstomater (á 250 g), halverade
1-2 msk olivolja
4 laxfiléer
1 tsk salt
svartpeppar
3-4 msk hackad persilja.

Sätt ugnen på 200 grader. Ansa fänkålen och spara "dillvipporna". Skär varje fänkål i 6 klyftor och koka dem i lättsaltat vatten ca 10 minuter. Låt rinna av. Lägg fänkål och tomathalvorna i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och ställ in i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Skrubba citronen och riv skalet. Finhacka "fänkålsdillen" och blanda med citronskalet.
Lägg fisken ovanpå grönsakerna i formen. Strö över citron- och dillblandningen. Pressa över citronsaft. Salta och peppra. Stek ytterligare ca 15 minuter i ugnen tills fisken är färdig. Strö över hackad persilja och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar