söndag 11 september 2011

Kycklingfilé med couscous och citronsås

Vid första tjejmiddag efter sommarsemestrarna för en vecka sedan var det varmt och solen  lyste från en klarblå himmel. Så det fick bli mat med lite sommarkänsla, trots att hösten egentligen är här.

/Moster



För 6 personer
Marinad:
2 lime
1 citron
2 vitlöksklyftor
2 dl japansk soja
1 dl sesamolja
svartpeppar
6-8 kycklingfiléer
4 msk rostade sesamfrön (rosta dem i het pannan eller i ugnen på 200 grader).
några blad basilika

Riv skalet av limfrukterna, pressa citron och vitlök. Blanda med soja, sesamolja och peppar. Låt kycklingen marinera i minst 30 minuter. Torka av marinaden ordentligt, halstra dem i torr grillpanna eller bryn dem i stekpanna. Låt dem steka klart i ugn på 160 grader ca 15 minuter. Strö över sesamfrön och strimlad basilika vid serveringen.

Couscoussallad
3 dl vatten
1 buljongtärning (gärna hönsbuljong)
3 dl couscous
olivolja
3 paprikor (röd, grön och gul)
1 stor gul lök
2 stora tomater
1 avokado
1 mozarella
Basilika

Lägg couscousen i en skål. Koka upp vatten, buljong och en skvätt olivolja (eller smula buljongen över couscousen och koka vattnet i vattenkokaren). Häll det över grynen, täck med plastfolie och låt stå ett par minuter tills vattnet "kokat in".
Skär lök och paprika i tärningar och fräs i lite olivolja.
Tärna tomater, avokado och mozzarella. Strimla basilikan. Blanda alltsammans med couscousen.

Citronsås
1 citron
2 vitlöksklyftor
5 dl gräddfil
1 tsk socker
4 strimlade basilikablad
salt och svartpeppar

pressa citronen och blanda med övriga ingredienser. Låt stå kallt en stund innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar