söndag 18 september 2011

Kyckling med chévreröra och ugnsrostade grönsaker

Den här rätten tror jag alla vi känner blivit bjudna på hos oss någon gång. Det låter kanske tråkigt, men allt går att förbereda och det är så himla gott med ugnsrostade rotsaker. Särskilt i skördetid. Faktum är att jag skulle kunna skippa fågeln helt och bara äta grönsaker och röra.

/Moster  

Ps. Observera att receptet är för 8 personer - och glöm för all del inte honungen på grönsakerna! För honung och chévre är ljuvligt....


Marinad till 8 kycklingfiléer
3 citroner (rivet skal och saft)
minst 1 kruka timjan (hackad)
1 dl japansk soja
salt och nymalen svartpeppar

Ugnsrostade grönsaker
10-12 stora potatisar
5 stora morötter
1 liten kålrot
3 medelstora fänkålsstånd
1 vitlök i klyftor
olivolja
flingsalt och nymalen svartpeppar

Chèvrekräm
ca 300 g chévreost (utan kanter)
ca 2 dl matlagningsyoghurt/yoghurt av turkiskt typ

Banka ut kycklingen eller dela dem på längden om de är stora. Blanda marinaden och låt marinera minst 2 timmar i kyl.
Smula chévreosten och blanda/mixa med yoghurten. Låt stå kallt till serveringen.
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rotsakerna i grova bitar. Ansa fänkålen och skär den i grova strimlor. Lägg alla grönsakerna i en långpanna. Ringla över rikligt med olivolja och flytande honung. Rör om, salta och peppra. Stek i ugn i ca 50 minuter (höj gärna värmen och flytta upp dem i ugnen mot slutet).
Stek kycklingen (eller bryn den runt om och låt den steka färdigt i ugnen, ca 15 min i 160 grader).
Servera med grönsaker och toppa med chévrekrämen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar