torsdag 8 september 2011

Björn- & blåbärspaj

Färska eller frysta, bara björnbär eller både och. Pajen blir lika god oavsett.
Jag gjorde "latmajas" variant (dvs. smälte smöret i kastrull, lät det svalna lite och rörde sedan ned det torra), men en "vanlig" pajdeg funkar lika bra.

/Moster



8-10 bitar
175 gram (rumsvarmt) smör
½ dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 pkt frysta blåbär och/eller björnbär (á 225 g)

Sätt ugnen på 225 grader. Skär smöret i mindre bitar, tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter, men spar lite deg att smula över fyllningen. Bred ut bären och smula över lite deg.
Gräddai ca 20-25 minuter tills björnbären "smält" och pajen fått fin färg i kanterna. Låt svalna och pudra över lite florsocker. Servera ljummen eller kall, med lättvispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

2 kommentarer:

  1. Björnbärspaj låter riktigt intressant.
    Jag gjorde en annan variant igår med blåbär och hallon.


    http://gotlandsbagaren.blogspot.se/2012/08/blabarspaj-med-hallon.html

    SvaraRadera
  2. Hallon och blåbär - en oslagbar och klassisk kombo! Och tack för tipset om eget vaniljsocker i Ditt blogginlägg. Jag brukar lägga urskrapade, överblivna (?) vaniljstänger i en burk med vanligt socker: Super att strö på en skål färska hallon eller blåbär med mjölk. Men nu ska här göras eget vaniljsocker oxå! /hälsningar Moster

    SvaraRadera