söndag 4 september 2011

Vaniljbullar med strössel

Vaniljbullar är något jag alltid har älskat och har många minnen till. Som liten fick jag nästan alltid vaniljbullar hemma hos gammelmormor. För att göra bullarna lite somriga och mysigare blandade jag färgglatt strössel och pärlsocker. Bullarna blev otroligt fina. En hit på barnkalaset kanske? 

/ Fröken Linda



Vaniljbullar
1 msk svarta kardemummakärnor
dl vatten
g färsk jäst
dl strösocker
tsk salt
mjukt smör
 ägg
1 vetemjöl special
smör, socker och vaniljsocker till utbakningen

Stöt kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
       Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
 Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 4 delar.
Kavla ut en del och smöra på hela degen strö sedan över socker och vaniljsocker så det täcker degen.
Rulla ihop degen och lägg i formar eller direkt på bakplåtspapper.
Låt dem jäsa i cirka 20-30 minuter.
Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker och ströslet.
Grädda bullarna i ugnen i 5-10 minuter, eller tills bullarna fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar