onsdag 21 september 2011

Cheesecake med chévre

Cheesecake, ostkaka och käsekuche. Olika språk för samma sak kan tyckas, men visst är det en skillnad i smak och konsistens....?

Medan cheesecake har botten av digestivekex har den svenska ostkakan ingen botten och innehåller mandel. Och för mig hamnar den tyska käsekuche:n någonstans mittemellan. Därför är det än svårare att placera den här varianten som är en amerikansk cheesecake med konsistens som påminner om en käseküche och en svensk "touch" med lingon. Vad den än är, så är den iallafall god!

/Moster.

Ps. Orginalreceptet kommer från systrarna Eisenmann


ca 10-12 bitar

ca 12 digestivekex
75 g smält smör
400 g philadelphia
400 g chévre (utan kanter)
2½ dl ströscker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
4 ägg

Lingonkräm: 2 dl kesella, 1 dl lingon (frysta funkar) och 1 dl florsocker.

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda smöret med krossade kex och tryck ut blandningen i en form med löstagbar botten.
Vispa ihop Philadelphiaost, chévre och socker. Blana i mjöl, vaniljsocker och salt till en slät smet. Tillsätt ett ägg i taget och rör ordentligt.
Häll fyllningen i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Kakan ska vara lös i mitten, det stelnar när den kallnat.
Låt kakan kallna helt, lossa den försiktigt från formen. Låt den gärna stå i kylen ett par timmar eller över natten innan den serveras.
Blanda lingonkrämen och bred den över kakan före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar