söndag 29 januari 2012

Spaghetti Bolognese som långkok

Spaghetti med köttfärssås är en klassiker som ju funkar nästan jämt: Som snabbmat i vardagen med färs och färdig tomatsås eller som bjudmat med extra tillbehör som goda oliver, ett gott (vitlöks)bröd, mozzarella och solmogna tomater och ett gott rödvin. Då får såsen gärna ta tid. Och eftersom jag delar Fröken Lindas uppfattning om "hellre sällan och av god kvalitet" och gärna vill veta vad som "ingår i min köttfärs" gör jag ibland såsen som långkok på högrev. Mustigt, mättande - å mycket gott!

/Moster

Fler recept på köttfärssås hittar Du här: 
Köttfärssås
Tomatssås (som bas till en snabb köttfärssås)





Till ca 8 personer
3-4 gula lökar
3+2 vitlöksklyftor
½ röd chili, urkärnad
2 stora morötter
ca 700 g högrev
1 pkt bacon (140g)
1-2 msk tomatpuré
1 lagerblad
3 msk konc oxfond
5 dl vatten
3 dl rödvin
2 burkar körsbärstomater (á 400 g)
1 kruka basilika

Skala och hacka lök och vitlök. Finhacka chilin. Skala och tärna morötterna fint.
Trimma kötet och skär i tärningar, ca 2x2 cm. Strimla baconet.
Hetta upp en gryta eller en stor kastrull med lite olivolja, ca 2 msk. Bryn köttet hastigt i två omgångar. Tillsätt lök, vitlök,chili och bacon och bryn tillsammans med köttet. Tillsätt morot och tomatpuré och låt bryna med någon minut.
Häll på fond, vatten, vin, lagerblad och tomater. Krydda med salt och peppar och låt koka upp. Låt puttra under lock i ca 2 timmar tills köttet är mört och trådigt. Rör om då och då.
Finhacka 2 vitlöksklyftor och grovhacka basilikan. Rör ned detta i grytan strax innan serveringen. Salta och peppra. Servera med nykokt pasta och färskriven parmesan.

2 kommentarer: