söndag 22 januari 2012

Kryddiga ugnsäpplen med pepparkakscremefraiche

Än har jag inte tröttnat på vare sig pepparkakor eller äpplen - även om det varit något av julens tema i år här hemma. Så för Er som liksom jag inte begränsar Ert pepparkaksätande till juldagarna kommer här en smarrig efterrätt som passar bra efter en vintrig utflykt eller en härlig gryta.

/Moster


till 4 personer

4 dessertäpplen, skalade och urkärnade
3/4 dl råsocker
2 msk färskriven ingefära
skal och saft av 1 apelsin
1 tsk kanel
50 smör (kylskåpskallt)

1½ dl creme fraiche
2 msk calvados
2 pepparkakor, grovt krossade

Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda socker, ingefära, rivet apelsinskal och kanel. Rulla äpplena i blandningen och placera varje äpple på en bit ugnsfolie. Hyvla eller riv smör över och fördela i äpplena. Pressa lite apelsinsaft över och förslut "paketen".
Baka dem i ugnen ca 20-30 minuter till äpplena är mjuka. Låt svalna.
Blanda creme fraiche, calvados och pepparkakssmulor.
Servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar