lördag 28 januari 2012

Chokladtryffeltårta

Den nya trenden i världen - om vi får tro SvD:s artikel från den 27 januari - är chokladbarer. Ni läste rätt: inte "bars" utan barer som nischat sig på kvalitetschoklad (läs mer här). Jag som inte är överdrivet förtjust i choklad har väl ingen anledning att jubla precis, men passar ändå på att bjuda på en chokladtårta som vi serverade till kaffet på nyårsafton senast. En tät och enkel tårta som rörs ihop i en enda kastrull - och som kan förvaras i frysen och skäras upp när man(nen) är sugen på en bit. Även det torde vara en dröm för chokladälskare, alltså!

/Moster



Chokladbotten
100 g smör
½ dl kakao
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2½ dl strösocker
2 ägg
1½ dl vetemjöl

Tryffel
400 g mörk choklad (70%)
3 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Smöra en rund form med löstagbar botten, ca 20-25 cm i diameter. Rör ner kakao, vaniljstångens innanmäte eller vaniljsockret, salt och socker. Tillsätt äggen och mjölet och rör slätt.
Häll smeten i formen och grädda i ca 17 minuter (kakan ska fortfarande vara lite kladdig). Låt svalna.
Bryt chokladen i bitar. Koka upp grädden i den odiskade kastrullen. Dra åt sidan och rör ned chokladen. Rör tills chokladen smält.
Häll chokladsmeten över den svalnade tårtbotten. Ställ i kyl tills tryffeln stelnat, gärna över natten.
Servering: ta ut kakan, puddra med kakao och servera med vispgrädde eller vaniljglass - eller grädde med krossade polkagrisar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar