måndag 17 oktober 2011

Ugnstekt fläskfilé med honung och senap

En av mina husgudinnor på kokbokshyllan är Donna Hay som av någon outgrundlig anledning inte slagit särskilt stort i Sverige. Två av hennes böcker finns översatta till svenska, men den i mitt tycke bästa ("Off the Shelf") gör det dessvärre inte. Ur den gör jag ofta den här fläskfilén. Särskilt i hösttider då jag serverar potatismos till. Snacka om klassisk s.k. "comfort food".

/Moster



till 4 personer
4 palsternackor, skalade och delade på längden
2 tsk olivolja
svartpeppar och salt
ca 750 g fläskfilé
0,75 dl grovkornig, osötad senap (typ Dijon)
2 tsk oregano (torkad)
4 msk flytande honung

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg palsternackorna i en ungsfastform med snittytan upp. Droppa olivolja över, salta och peppra. Ställ in i ugnen ca 30 minuter eller tills de är nästan klara.
Putsa filén, dela den i två (alt tre) delar och bred senapen över. Lägg bitarna på palsternackorna. Strö över oregano och ringla honungen över alltsammans. Stek i ugn ytterligare 25-35 minuter eller tills dess att köttet är färdigt. Servera med potatismos och haricot verts.

2 kommentarer: