fredag 28 oktober 2011

Festlig fisksoppa

Den här fisksoppan/fiskgrytan har ingått i min standardrepertoar de senaste 10-12 åren. Saffranet och vitlöksmajonnäsen gör att soppan lite festlig. Eftersom vi gillar "aioli" i de flesta varianter bjuder vi bara ett gott bröd till. Ett som med fördel kan doppas i överbliven aiolo....

/Moster

Ps. Jag gillar färska kryddor, så jag ersätter ofta de torkade i receptet med rätt så mycket mer färska. Ilbland har jag också gjort soppan extra festlig med vinkokta blåmusslor istället för de "burkade".

För 4 personer

400 g torskfilé
300 g laxfilé
½ purjolök
½ gul lök
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
2 tsk tomatpuré
1½ tsk salt
1½ tsk timjan (eller Ölandskrydda)
1½ tsk basilika
3 dl torrt vitt vin
2 fiskbuljongtärningar
3 dl vatten
2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 pkt saffran
500 g räkor (med skal)
1 brk musslor (á 150 g).

Tina fisken om den är fryst. Skölj och strimla purjolöken, skala och hacka löken. Fräs i smör i en stor gryta i ett par minuter till den blivit glansig och genomskinlig.
Pressa i vitlök, rör ner tomatpuré, salt, timjan och basilika. Låt det fräsa med en stund.
Tillsätt vin och buljongtärning och låt det koka ett par minuter.
Rör ner grädde, creme fraiche, vatten och saffran Sjud i ca 15 minuter (Hit kan soppan förberedas).
Skär fisken i munsbitar, lägg i och sjud ca 7 minuter.
Skala räkorna och häll av musslorna. Tillsätt dem i soppan, låt dem bli varma och servera genast.

Vitlöksmajonnäs (fuskvarianten)
Blanda 3 dl vanlig majonnäs med 3-4 pressade vitlöksklyftor, 2 tsk tomatpuré, 2 tsk vitvinsvinäger, 1 krm salt och lite cayennepeppar.

2 kommentarer: