söndag 30 oktober 2011

Halloweenråttor i choklad

De senaste åren har vi fått ett gäng nya "svenska" traditioner. En sådan är Halloween som ju inte ska förväxlas med vår All helgona helg, men som jag aldrig blir riktigt klok på: Ibland är det veckan före All helgona, ibland samtidigt.... Nåja. I veckan fick dottern en söt liten inbjudan till en dagiskompis "mini-Halloween-fest" till i fredags. Så i torsdags bestämde vi oss för att göra chokladråttor som hon kunde bidra till festen med.

Tanken var att utgå från vanliga havre- och chokladbollar, använda godissnören som svans, non stop till öron och olika former på strössel till ögon, nos och morrhår. Och eftersom det gäller 4-åringar ville jag inte göra för stora råttor. De får hellre äta två, liksom. Men jag underskattade "pillergörat" och hur svårt det var att sticka in strössel utan att det gick sönder. Inte så snyggt, alltså. Fast vad gjorde väl det....? Men idag fick det bli gamla hederliga "pluppar" istället.

/Moster

Ps. Vill Du ha en vuxnare smak på rådisarna kan Du använda kallt kaffe istället för saft.


Chokladråttor, ca 20 st små

50 g smält smör
½ dl socker
½ msk vaniljsocker
1½ msk kakao
1½ dl havregryn
1-1½ msk hallonsaft

strössel, godisremmar och nonstop till garnering.

Blanda alla ingredienser och ställ kallt i kyl en stund så att smeten stelnar lite, ca en timme. Forma råttor och dekorera. Ställ kallt en stund innan servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar