fredag 7 oktober 2011

Musslor med bacon och persilja

Musslor är oslagbar fredagsmat: det går fort, det är gott och känns lite lyxigt. Den här varianten är mannens favorit, men själv föredrar jag nog den här, lite mer klassiska som vi gjorde för ett par veckor sedan.

/Moster



4 port/ca 15 minuter
2 kg blåmusslor
2 schalottenlökar
4 dl vitt matlagningsvin
3 dl grädde
1 msk torkad timjan (eller Ölandskrydda)
1 pkt bacon (140 g)
1 dl hackad persilja

Skölj musslorna under kallt vatten, släng dem som är trasiga eller inte stänger sig när du knackar på dem.
Hacka och fräs löken i lite olja i en stor kastrull. Häll på vin, grädde och timjan och låt koka upp. Lägg i musslorna och låt koka under lock i ett par minuter tills musslorna öppnat sig. Skaka kastrullen då och då.
Klipp bacon i små bitar och fräs det  i en kastrull. Häll i spadet från musselkoket och låt det koka ihop med baconet ett par minuter.
Lägg musslorna i djupa tallrikar, häll över baconspadet och strö över persilja. Servra med en bit gott bröd.

1 kommentar: