torsdag 28 mars 2013

Citronsill och äppelsill till påsk

På TV går just nu en reklamfilm för Coop där en man med fransk (?) brytning tänker högt om svenska mathögtider. Han menar att vi egentligen äter samma sak varje gång, oavsett om det är jul, påsk eller midsommar: "som om julbordet har allt och så plockar vi liksom bara bort några rätter och byter namn på julmusten till påskmust" (eller "sommarmust").

Och visst ligger det något i det. Vi har ju själva berört samma tema här. Fast jag hävdar bestämt att det finns nyanser. Sill, ja visst. Men inte med kryddpeppar till midsommar. Eller lingon. Till vår och sommar behövs det "lättare" inläggningar. Grönare. Och absolut inte matjessill på julbordet. Fast det klart: "däremellan kommer" - om inte fastan så - påsken, som blir lite... tja, mittemellan. Om jag får välja blir det överhuvudtaget mycket vårgrönt på min påskbuffé. Eller så blir det grillpremiär "på riktigt" (nej, vintergrillning kvalar inte in som grillpremiär i min bok). Men sillen kompromissar jag aldrig bort. 

I vanlig ordning blir det ett par nya sorter och ett ett par gamla trotjänare i påsk: En krämig äppelsill och en citronsill där ättikan i den gamla hederliga "ett-två-tre"-lagen byts ut mot citronsaft. Å så romsill och senapssill, så klart. Med "5-minuterssill" och matjessill rör du ihop alla fyra på mindre än en timme. Bara en så'n sak...!

/Moster

Ps. Andra påskpassande sillar hittar Du här: 





Citronsill

1 förp 5-minuterssill (eller 1 brk inläggningssill), ca 420 g
1 rödlök
1/2 purjolök
3 msk finhackad dill
1 smulat lagerblad

Lag: 
1,5 dl vatten
1,5 dl socker
saft av 2 citroner
skal av 1 citron

Börja med lagen. Koka upp alla ingredienser utom citronskalen och rör tills sockret smält. Vänd ner citronskalen och låt lagen kallna. 
Sköljs sillfiléerna och skär dem i centimeterstora bitar på snedden. Skala och skiva rödlök och purjolök. Finhacka dillen.  
Varva fisk, lök och kryddor i en skål eller glasburk. Slå över lagen och låt sillen vila minst ett dygn. Dekorera med citronskivor vid serveringen.







Krämig äppelsill

2 brk matjessillfiléer, ca 200 g per styck
1,5 syrligt grönt äpple, t.ex. Granny Smith
3 dl gräddfil
skalet av 1 lime
3 tsk dijonsenap
1/2 dl finklippt gräslök
2 msk finhackad dill

Låt sillen rinna av och skär fisken i bitar (om den inte redan är färdigskuren).
Kärna ur och tärna äpplet. Blanda samman alla ingredienser och vänd ner sillen. Låt stå svalt minst en timme innan servering (men det går oxå bra att göra den någon dag i förväg).



Ps. Tillhör du dem som gillar att göra egen snaps är Granits fina "miniflaskor" (7 cl) för ca 10 kronor ett tips om du vill duka så att alla gäster får en "egen snaps".  



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar