lördag 16 mars 2013

Fler soliga vinterdagar = ännu mer choklad

Att soliga och snöiga dagar kräver varm choklad har vi skrivit om tidigare (se här). För den som vill ha ha lite mer smak på chokladen i koppen använder smaksatt kakao (som för övrigt funkar att använda i baket eller att strö över vaniljglassen). Smolket i bägaren (eller chokladkoppen) är att det blir bäst att mala kryddorna i en kaffekvarn - använder du stavmixer kan det vara svårt att få chokladpulvret tillräckligt finmalet. Så även om nymalda kryddor smakar bäst, skulle jag i brist på kaffekvarn använda mald kanel och kardemumma (på burk), stötta stjärnanisfrön och vaniljsocker.

Och apropå choklad och kryddor så hittade vi nyligen ett recept på "Mostervänlig" varm choklad - alltså varm vit choklad - i våra receptgömmor. Så nu är hela familjen nöjd på vinterutflykterna. Ja, möjligen med undantag för mannen då, som fortfarande gruffar och muttrar om att flytta till varmare breddgrader...

/Moster 



Varm vit choklad

1/2 vaniljstång
2-3 stjärnanis
2-3 kanelstänger
1/2 tsk stötta kardemummakärnor
5 dl mjölk
50 g vit choklad

Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem i en kastrull tillsammans med övriga kryddor. Fyll på med mjölken och koka upp. 
Ta kastrullen av plattan och låt dra i ca 20 minuter. 
Sila av kryddorna, häll tillbaka mjölken i kastrullen. Koka upp och tillsätt chokladen delad i bitar. Rör om tills chokladen smält.  




Kryddig kakao (ca 3 dl)

1 vaniljstång
1 kanelstång
1 tsk kardemummakärnor
1 stjärnanis
0,5 tsk malda chiliflakes
1,5 dl råsocker
1,5 dl kakao

Skär vaniljstången i bitar och bryt kanelstången. Mal alla kryddorna med sockret i omgångar i en kaffekvarn (eller med en stavmixer). Blanda med kakao och häll blandningen i en burk med tättslutande lock. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar