söndag 3 mars 2013

Salviafrikadeller med dillkryddad tomatsås

Kommer Ni ihåg Urban Kvarnfält från förra säsongen av Sveriges Mästerkock? Han som "lagade mat som hans grabbar" skulle gilla? Det fanns något tilltalande enkelt över hans matlagning. Inga krusiduller, liksom. Samma kategori som Per Moberg och samma enkelhet som hos Plura i "Pluras kök", fast med mindre svett, sprit och cigaretter. Inte "överspelat äkta", om Ni förstår vad jag menar.

För en tid sedan hittade jag och dottern "Ubbes" recept på frikadeller med salvia och ricotta och dillkryddad tomatsås i en (söndags?) tidning och var helt enkelt tvungen att prova. Dottern blandade smet och rullade perfekta små frikadeller (jag gjorde det inte alls lika bra och fick skäll mest hela tiden) medan jag kokade sås. Och det blev precis så gott som det lät.

/Moster











till 4 personer
600 g blandfärs
1/2 brk ricotta
1 dl matlagningsgrädde
1 ägg
1/2 riven lök
1/2 kruka salvia
1 dl ströbröd
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar
olja till stekning
riven parmesan

Tomatsås
1 brk körsbärstomater
1/2 gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 lagerblad
1 kruka dill
2 msk smör
salt och peppar
en nypa socker

Börja med tomatsåsen. Hacka lök och vitlök och fräs löken i smör. Tillsätt tomater, lagerblad, salt, peppar och socker. Låt koka på svag värme i ca 15 minuter. Avsluta med att tillsätta finhackad dill och en klick smör.
Blanda ägg, grädde och ricottaost i en bunke med finhackad salvia, pressad vitlök och riven lök. Krydda med salt och peppar. Blanda i färs och ströbröd och rör till en fin smet. Rulla små frikadeller och stek på medelvärme.
Häll tomatsåsen över frikadellerna och servera med nykokt pasta och hyvlad parmesan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar