lördag 31 mars 2012

Italiensk köttgryta

En köttgryta som jag ofta bjudit på vid festligare tillfällen är den här italienska, dels eftersom den går att förbereda, dels känns det extra festlig med de olika tillbehören (orginalreceptet tror jag kommer från en gammal Ica Buffé-tidning).

Numera förknippar jag den kanske mest med en "gående middag" vi hade för ett par år sedan: Tretton personer samlades hos vännen M för fördrink och förrätt. Sedan tog hela gänget en femtonminuters promenad hem till oss där huvudrätten serverades med sallad och nybakat bröd (mannen och jag avvek från förrätten en kvart innan övriga gänget och hann grädda de "vridna baguetterna" ur "Annas kokbok" som fått jäsa medan vi åt förrätten). Därefter lämnade vi disken åt sitt öde och promenerade till huset brevid där det blev efterrätt, drinkar och "vardagsrumsdans". Ett kul upplägg - perfekt med frisk luft och lite promenad mellan rätterna - och mycket, mycket trevligt!

/Moster

Ps. Se även "Mosters köttgryta med grönsakerna på sidan" här


till ca 8 personer

ca 1-1,2 kg högrev (eller grytbitar av nöt)
1 msk olivolja + en klick smör
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
1 pkt bacon
3 msk tomatpuré
2 lagerblad
2-3 dl rött vin
6 dl vatten
2 msk konc oxfond
1 tsk torkad oregano
1 tsk fänkålsfrön
salt och peppar
(1 sötpotatis)
3-4 potatisar (fast sort)
1-2 morot
1 brk stora vita bönor, ca 400g
1-2 dl gröna oliver med kärnor
ca 1 kruka färsk basilika

Skär köttet i ca 2-3 cm bitar. Hetta upp olja och smör i en gryta och bryn köttet i omgångar. Lägg det åt sidan på ett fat.
Skala och grovhacka lök och vitlök. Skär baconet i tunna strimlor. Fräs baconet utan fett i grytan tillsammans med lök och vitlök. Rör i tomatpuré, oregano och fänkål och låt fräsa med någon minut. 
Lägg i det brynta köttet och lagerbladen. Häll på  vin, vatten och fond. Koka upp och låt koka ca 1 timme tills köttet känns mört. Hit kan grytan förberedas.
Skär (sötpotatis), potatis och morot i grova bitar. Häll i dem i grytan och låt koka ca 30-40 minuter tills grönsakerna är färdiga. Tillsätt bönor och oliver. Låt allt bli varmt.
Tillsätt basilika och servera grytan med sardellaioli, gremolata och nylagad polenta.


Sardellaioli

3 äggulor
½ msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
½ krm salt
1 krm nymalen vitapepar
3 dl rapsolja
1-2 vitlöksklyftor
3 sardellfiléer
1 tsk rivet citronskal

Vispa äggulor med vinäger, senap, salt och peppar (alt mixa med stavmixer eller i en matberedare).
Tillsätt olja, först droppvis sedan i en tunn stråle, under kraftig vispning tills att majonnäsen tjocknat.
Pressa i vitlök, tillsätt finhackade sardeller och citronskal.

Gremolata

rivet skal av 2 citroner
4-5 finhackade vitlöksklyftor
2 dl hackad bladpersilja
2-3 msk olivolja

Blanda alltsammans till ett fint "strössel"

Polenta

Laga polentagröt med mjölk enligt anvisningarna på paketet. Se upp, det går fort, så gör gröten strax innan servering.
Rör ett par matskedar smör och ett par deciliter finriven parmesanost.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar