lördag 17 mars 2012

Rödbetskaka med citronglasyr

En rotsaksvariant på en gammal hederlig sockerkaka eller - om man så vill - en röd variant på en gammal hederlig morotskaka. Orginalet är hämtat ur ett av de senaste tillskotten i min kokbokshylla, "Året runt med Saltå Kvarn". Mycket god.
/Moster 

Ps. Eftersom kakan bakas på olja istället för smör passar den perfekt att bjuda laktosintoleranta på.


8-10 bitar

2 ägg
2½ dl socker
2 stora rödbetor (skalade och fint rivna)
1 citron (skal och saft)
1½ dl rapsolja
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk kanel
1 tsk vaniljsocker

glasyr: 2½ dl florsocker och 1½msk färspressad citronsaft. Blå vallmofrön till dekoration.

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en kakform.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt rivna rödbetor, citronskal, citronsaft och olja.
Blanda de torra ingredienserna och rör ned dem i smeten.
Häll smeten i kakformen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Låt svalna och stjälp upp den.
Rör ihop glasyren, bred den över kakan och strö över vallmofröna.

3 kommentarer:

  1. Det låter supergott =)

    Jag har en tävling på min blogg som jag tror att skulle passa dig =)
    Kom gärna förbi!

    Kram
    /Nellie

    http://sockertussen.blogspot.se/2012/03/vinn-en-whoopie-matta-macaron-matta.html

    SvaraRadera
  2. Väldigt mysig blogg du har =)
    KRAM

    SvaraRadera