tisdag 20 mars 2012

Matglada barn

Det brukar ju sägas att man är expert på barnuppfostran ända tills barnen är en del av ens verklighet. Då handlar det mer om att välja sina fighter, för tålamodet räcker sällan till att slåss på alla fronter hela tiden, varje dag! Det brukar ju också sägas att barn aldrig gör som Du säger - de gör som Du gör.

För vår del var vi tidigt överens om att vi ville prioritera sunda matvanor: att vår dotter äter bra saker och att vi äter tillsammans under lugna former. Den stunden på dagen då vi kan landa, umgås och mötas. Numera tar dottern ofta "konversationsansvar": är mannen inte hemma ser hon det som sin uppgift att fråga "hur har Din dag varit idag, mamma? Har det hänt något roligt på jobbet?". Dessutom tycks vårt matintresse ha "smittat av sig": Snart 5 år gammal grejar hon själv att på uppdrag hämta aubergine, fänkål och jordärtskockor på affärens hyllor. Hon klipper ut "fina matbilder" ur gamla tidningar, dekorerar sin tallrik med färska örter och insisterar på att även hennes portion ska fotograferas innan hon börjar äta. Igår insisterade hon på att vi skulle köpa ägg, rädisor, oliver och gräslök: hon ville göra "råttor" som "de gjorde på Bolibompa". Så enligt hennes direktiv blev det "Äggråttor" till frukost imorse. Fina, va'?!


Vi delade ett kokt ägg på mitten, gjorde ett par snitt där vi stoppade ner halva skivor av rädisor (öron). Till ögon använde vi små bitar av svarta oliver (senare fick de även en liten bit grön oliv som nos). Med en tandpetare gjorde vi ett litet hål baktill där vi stoppade in ett strå gräslök som svans. Sen "bäddade" dottern en tallrik med salladsblad och några extra bitar rädisor som "kuddar" till råttorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar