onsdag 8 februari 2012

Bovetefrallor

Om filmjölkslimpor med bikarbonat, sirap och "tager-vad-man-haver"-inställning har vi bloggat om tidigare (se här). Och det går att göra frallor oxå. Perfekt till långa helgfrukostar, men också till soppmiddagar i vardagen. Till den här varianten används också bovete som först fick koka ett par minuter, men annars var det precis som vanligt.

/Moster




Ca 12 st

2 dl helt bovete
1 dl nötter, t.ex. hasselnötter eller valnötter
2 dl blandade fröer, t.ex. solrosfrön, pumpakärnor och linfrön
3 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
1 tsk hel kummin
1 tsk hela fänkålsfrön
4 tsk bikarbonat
4 dl filmjölk
3/4 dl mörk sirap
1½ msk sesamfrön

Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vatten i en kastrull, tillsätt bovetet och låt koka ca 5 minuter. Sila av och skölj i kallt vattten.
Grovhacka nötterna och blanda med alla de torra ingredienserna.
Tillsätt bovete, filmjölk och sirap. Rör ihop till en lös deg.
Klicka ut 12 degbollar på en plåt med bakplåtspapper (använd två skedar). Strö över sesamfrön.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.

2 kommentarer:

  1. Ser toppen ut! Har gjort filmjölkslimpor, men av någon anledning aldrig frallor. Det här KAN bli en del i den perfekta helgfrukosten...

    SvaraRadera
  2. Jag gillar också tanken på frallor, känns alltid lättar att "ta med" - både till jobbfrukost och på picknick. Varför är det så egentligen....? /Lilla jag.

    SvaraRadera