onsdag 29 februari 2012

Mat, kaffe och film

Det är inte bara matintresset som förenar Fröken Linda och hennes moster: Vi delar också intresset för film. Massor av film - och aldrig utan popcorn (mer om det en annan gång). Och även om "matfilmer" kanske inte är det vi väljer i första hand, kan vi inte låta bli att reflektera över hur mat ofta spelar en central roll i rätt många filmer. Vem har inte noterat hur upptagna människor - oftast poliser i någon deckare - så gott som alltid hämtar kinamat i små vikbara papperslådor? Och rätt ofta används mat för att förstärka en känsla, typ i romantiska komedier FÖRSTÅR man hur himla deppig huvudpersonen (tjejen) måste vara om hon äter glass direkt ur förpackningen uppkrupen i sängen eller soffan i pyjamasen. Lite stereotypiskt, kanske. Men visst påverkar det oss och vår syn på hur "livet bör vara" om det ska vara som på film: Vi ska äta brunch med våra bästa tjejkompisarna som i "Sex and the City". Vår pizza ska vara skuren i "slice:ar" och stor nog att delas med hela kompisgänget (men beställningen "everything on" lär nog aldrig fungera i Sverige.... för hur skulle den se ut?). Och så ska vi fika, jämnt och hela tiden, och avhandla livets alla delar som i "Friends" och "Gilmore Girls" (som väl för övrigt måste vara de TV-serier där det dricks mest kaffe - alla kategorier!).

"Gilmore Girls" satte också sina spår i vår syn på "ta-med-kaffe" och insikten att kaffe kan - och kanske ska? - intas i vita pappmuggar "på väg" (var eller varför är oväsentligt). Med en "take away-latte" och lite schysst musik i lurarna kan vi nu alla spela huvudrollen i vår egen film - vilket vi ju självklart ska - OCH välja vårt eget soundtrack till! Till exempel minns vi ofta och gärna hur Fröken Linda för ett antal år sedan drack sin första "ta med latte" gåendes området runt Stureplan i Stockholm och hur känslan av att befinna sig i en film var enormt påtaglig (för Mosters del kommer säkert samma känsla att infinna sig vid höstens - om allt går i lås - resa till New York). Vid den tidpunkten hade caféerna i Frökens hemstad svårt att erbjuda sojamjölk som alternativ. Nu har väl alla caféer med självaktning (även i Frökens hemstad, hoppas vi) flera mjölkalternativ (soja, laktosfri och lätt) att erbjuda.

Och apropå olika kaffealternativ. I slutet av januari öppnade Starbuck's sitt andra café i Sverige, på centralstationen i Göteborg (läs mer här). Starbuck's är ju själva sinnebilden för valmöjligheterna när det gäller kaffe (deras logotype finns väl i typ varje film där det hämtas kaffe). Men för oss som tycker att det är tillräckligt svårt att välja svart kaffe, med eller utan mjölk, kan det lätt bli "för mycket av det goda". För på Starbucks (åtminstone i USA) kan vi beställa en "half-caf, double-tall, non fat, whole milk foam, bone-dry, half-pump mocha, half sugar in the raw, double cup, no lid, capp to go". Då får vi en stor kopp mockablandad cappuccino med skummjölk utan alltför mycket mjölkskum med låg koffeinhalt, lite råsocker, dubbla koppar (stor) utan lock att ta med. Glasklart, eller hur? Frågan är väl snarare hur någon någonsin kan bestämma sig för vad han eller hon vill ha när det finns så många alternativ och varianter.

Förresten kan vi berätta att Starbuck's i Göteborg tar 52 spänn för en latte. Japp, Du läste rätt: 52 kronor. Och förlåt, men vi kan inte låta bli att jämföra det med Ikea där man visst kan köpa hela caféet för en femma (se bilden nedan)! Skämt åsido, men med tanke på att vanligt kaffe kostar ca 0,45 öre koppen (inklusive hyra och arbetskostnader) skulle vi tippa på att samma kostnad för en latte - om vi räknar högt - är cirka 6-7 kronor. Alltså gör även Ikea en rätt hygglig förtjänst per kopp, inte sant? Och vad Starbuck's gör vågar vi knappt ens fundera på.

Kanske är de skenande - och orimliga - lattepriserna en bidragande orsak till att världens trendkännare nu är överens om att vanligt hederligt bryggkaffe är på väg tillbaka (läs t.ex. här). Men å andra sidan, det har de väl sagt ett par år nu och vi väntar fortfarande....!

/Fröken Linda & hennes Moster



Förresten, så här ser vår lista över matfilmer ut - hur ser Din ut?

- Julie & Julia
- Chocolat
- Råttatouille
- En perfekt man
- Eat, Pray, Love

2 kommentarer:

  1. i filmen "9 1/2 vecka" spelar maten onekligen en rätt intressant roll. Åtminstone i en scen där Mickey Rourke får Kim Basinger att smaka på kylskåpets innehåll med förbundna ögon. /M

    SvaraRadera
  2. Glöm inte "Stekta gröna tomater"! Och ska vi prata om specifika scener med mat vill jag även lägga till "Pulp Fiction" och scenen Travolta dejtar Thurman och käkar burgare och dricker en "five dollar shake"! /A.

    SvaraRadera