torsdag 23 februari 2012

Grönsaksgratäng med bönor eller färs

En gratäng som kan göras på så väl bönor som quorn eller köttfärs - å dessutom passar perfekt i matlådan.

/Moster



4 portioner

1 zuccini, ca 350 g
1 aubergine, ca 300 g
1 röd paprika
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
400 g köttfärs eller två burkar vita bönor
½ dl tomatpuré
1 brk krossade tomater, 400g
1½ tsk timjan
1 brk keso, 250 g
1½ dl riven ost
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 g. Skiva zuccini, aubergine och paprika tunt, ca ½ cm (har Du mandolin kan Du använda den). Dra ur vätskan ur grönsakerna genom att lägga skivorna på en plåt, blanda med ½ tsk salt och låt stå ca 10-15 min. Häll av vätskan och torka av grönsakerna med lite hushållspapper.
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i olja.
Tillsätt tomatpuré och bönor/färs. Krydda med timjan och låt fräsa några minuter. Häll på krossade tomater och låt puttra ca 10 minuter.
Varva grönsaker, sås och keso i en gratängform. Toppa med riven ost och gratinera i ugnen i ca 30 minuter. Servera med grönsallad.

2 kommentarer:

  1. Gjorde denna gratäng idag, blev väldigt gott :D men tog kycklig istället för färs. Detta bli det igen!

    SvaraRadera
  2. Ah, kyckling! Tack för tipset, det måste jag prova. /Moster

    SvaraRadera