tisdag 14 februari 2012

Alla hjärtans dag

Tillhör Du dem som avskyr konstruerade högtider och köphets? Eller dem som tar varje tillfälle att förgylla vardagen lite? Jag är en av den sistnämnda sorten. Inte så att det måste vara blommor, choklad och presenter, men anstränger mig gärna lite i matväg sådana dagar. Eftersom mannen jobbar kväll ikväll passade vi på att fira lite i förväg i söndags. Då blev det majskycklingbröst med västerbottenrisotto och sparris. Och ett riktigt bra Valpolicella-vin, så klart.

/Moster



Till 2 personer

De två majskycklingbrösten (som hade skinnet kvar) kryddades med 1 tsk rosmarin, 1 tsk timjan, ett par droppar citron, olivolja och salt och peppar. De bryntes ett par minuter på varje sida i en panna med en blandning av smör och olivolja. Sen fick de steka klart i ugnen på ca 175 gradig värme.

Till risotton användes 2 dl arborioris, 1 schalottenlök, olivolja, 1-1½ dl vitt vin, 3-3½ dl hönsbuljong och ca 1-2 dl riven västerbottenost. Löken finhackades, buljongen kokades upp och hölls varm. Sedan frästes löken och riset i rätt mycket olivolja tills att det blivit glansigt. Vinet hälldes på och fick koka in på svag värme. Sedan hälldes buljongen på lite i taget under omrörning tills att riset var klart. Osten blandades i och det saltades och pepprades. Sedan serverades alltsammans med sparris.



Därefter blev det världens enklaste (och nyttigaste?) efterrätt: fruktsallad på färska jordgubbar, färska blåbär, filead apelsin och päron som serverades med en klick vaniljkesella (vanligtvis har jag också finhackad färsk mynta i salladen, men all mynta tycktes som uppslukad av jorden den här helgen.  

2 kommentarer:

  1. Jag gillar också att ordna lite extra till Valentindagen. Gjorde en ny indisk vegorätt (sambon gillar) och köpte olika praliner (jag gillar) från chokladfabriken, båda nöjda och glada. ; )
    Fantasissis

    SvaraRadera