lördag 16 februari 2013

Kinesisk nyårsafton

Förra helgen, närmare bestämt lördagen den 9 februari, var det kinesisk nyårsafton. Slutet på Drakens år och början på Ormens. Då äts det traditionsenligt dumplings och familjerna samlas för att vika de små godsakerna tillsammans.

Några dumplings eller presenter blev det inte för oss den här gången, men familjens "Hund" och "Gris" tog sig till Östasiatiska museet för att kolla in traditionell "Lejondans" och göra små pappersdrakar (och äta ett helt gäng kinesiska "lyckokakor") - allt medan familjens "Kanin" jobbade (de andra nio djuren den kinesiska kalendern är  Råtta, Oxe, Tiger, Drake, Orm, Häst, Get, Apa och Tupp. Enligt sägnen var det just de tolv djuren som hörsammade Buddha när han kallade samman alla jordens djur). Men vårt recept på dumplings bjuder vi självklart på i alla fall. Och fläskkarré på Pekingankevis.

/Moster




För den som undrar följer kineserna månkalendern och nyåret infaller den andra nymånen efter vintersolståndet. Därför varierar dagen för själva nyårsafton eftersom en månad enligt månkalendern är kortare (29,5 dagar) än enligt vår gregorianska kalender och kalendern baseras på månens fyra faser (alla fyra veckor långa), men oftast någon gång mellan slutet av januari och början på februari. Förutom att äta dumplings, hänger kineserna upp röda dekorationer, ger barnen i små röda kuvert, smäller nyårsraketer för att hålla de onda andarna borta m.m. Nyårsfirandet pågår i tre dagar, men markerar också början på vårfestivalen som pågår i sammanlagt femton dagar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar