onsdag 13 februari 2013

Chokladtårta i fyra lager

Trots att jag ogillar choklad kan en snygg chokladkaka ändå fresta... Kanske inte så mycket smaklökarna som det estetiska i en perfekt och vacker bit chokladtårta eller tryffel. Det samma gäller tårtor. Trenden just nu - eller kanske snarare en trend som tycks hålla i sig - handlar om små och höga tårtor. Något som vi kanske kan skylla på Lomelino/bloggen "Bake my day"där några av de snyggaste bakverk jag sett presenteras och inspirerar.

Nackdelen är väl att "Lomelino" sannolikt är en bidragande orsak till att det i princip är omöjligt att hitta små, fyrkantiga bakformar med extra hög kant, typ 15x15 cm eller 20x20 cm. Slutsålt överallt! Så till den här kakan - som serverades som efterrätt på nyårsafton, men som jag är säker på också får "Valentine" på fall imorgon - gjordes i en vanlig (men liten) springform och blev alltså avsevärt lägre än den skulle (häften av moussen serverades i glas). Ett par dagar senare hittade jag formar hos Systrarna Voltaire på PUB. Men det var så dags då....

/Moster

Ps. Receptet - som ursprungligen kommer från någon av de, delvis, trasiga mattidningar jag inhandlade på loppis i somras - kan verka i krångligaste laget. Men det var faktiskt ganska enkelt och gick oxå förvånansvärt fort att göra. Tyvärr vispade jag den "löst vispade grädden" till moussen lite för löst, så tårtan sluttade lite när den hamnade på tallrikarna. Och någon cognac hade jag inte i skåpet, så det blev en skvätt Cointreau istället.



ca 8 bitar

Lager 1: Brownie
50 g smör
50 g choklad
1/2 dl socker
 1 litet ägg
1/4 dl mjöl
1/2 dl hel mandel, skållad och skalad

Lager 2: Chokladkräm
1/2 dl grädde
1/2 mjölk
1/4 dl socker
35 g mörk choklad
1 äggula
!/2 blad gelatin

Lager 3: Chokladmousse
1/2 dl socker
3 äggulor
1 ägg
100 g choklad
3,5 dl grädde
1 tsk espressokaffe
1 tsk konjak
50 g choklad, hackad
1 blad gelatin

Lager 4: glaseringsganache
1 dl grädde
100 g mörk choklad
60 g glukos (eller 3 msk flytande honung)

kakao och choklad till garningar.

Brownie
Sätt gnen på 190 grader. Smält smör och choklad med sockret. Rör ned ägg och vänd ner siktat mjöl. Häll i en form med höga kanter, 15x15 cm. Gärdda i 7-9minuter. låt svalna

Chokladkräm
hacka choklad ochlägg i en bunke. Blötlägg gelatinet. Koka oupp grädde och mjölk i en kastrull. Blanda socker och äggula i en bunke. Slå en liten del av den varma gräddmjölken över äggsockret och häll sedan tilbaka det i kastrullen med resten av gräddmjölken. Värm upp så att det tjocknar, men inte kokar (83-84 grader). slå blandningen över den hackade chokladen och rör till sdet är slätt. Smält ner gelatinet i krämen. häll krämen över brownien och ställ i frysen.

Chokladmousse:
Vispa ägg och socker till vitt skum. Smält chokladaden. Blötlägg gelatinet i vatten. Vispa grädden löst (men inte för löst) blötlägg gelatinet. Vänd ner äggblandningen i tre omgångar till en slät smet. hall i konjak och espresseo. Smält geltatinet och blanda ner i smeten och rör så att det inte blir några klumpar. Vänd ner grädden och den hackade chokladen. Fördela moussen jämnt i formen med browni och kräm och ställ tillbaka i frysen.

Ganache
häacka clokladen. Koka upp grädde och glukos. Slå över ochokladen Rör fröskiktig till en slät smet. låt svalan till den är fingervarm. Stryk sedan ganachen jämnt över tårtn.

Servering.
Pudra över kakao och garnera med chokladrullar: dra en osthyvel längs den släta sidan på en 200 g mjölkchokladkaka.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar