söndag 17 februari 2013

Kanelbullar, harissa och Lachapelle

När jag för en tid sedan fyllde år fick jag en alldeles fantastisk present av min bror: en hel dags umgänge med honom och syster, först på Fotografiska museet och sedan middag på stan. Utan respektive, utan barn.... Tror inte vi umgåtts så på oändligt många år. Och det var precis som en bal på slottet - alldeles underbart härligt!

Först såg vi den fantastiska utställningen "Burning Beauty" med David Lachapelles bilder, musikvideos och dokumentärfilm om "krumping". Inte så mycket "mat" över den, bortsett från "Candy Mosque", "Milk maidens" och "Death by Hamburger", kanske...  Och så är det ju rätt mycket mat på Fotografiska överlag eftersom restaurangen/caféet  drivs av Paul Svensson. Till exempel enades vi om att de har världens snyggaste kanelbulle. Fotografiskas logga i bullform. Vackert!


Middagen åt vi istället på "Khartago", en nordafrikansk restaurang där vi valde rätter från det traditionella tunisiska och marockanska köket (läs: långkok i tagine) där det tunisiska karaktäriseras av "harissa" (se recept nedan), "röd mat" och hetta, medan det marockanska är fruktigare, sötare och "gulare" med saffran, gurka, aprikoser och russin. Båda köken var mycket goda och ett härligt avslut på en riktigt mysig dag. Från och med nu är detta vad vi kommer ge varandra i present varje födelsedag.

/Moster



Harissa på Mosters vis

4 röda chilifrukter
5 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 msk mald spiskummin
1 msk mald koriander
1/2 dl olivolja

Dela chilifrukterna, ta bort kärnorna och dela i mindre bitar. Skala vitlöken. 
Mixa aal ingredienser till en slät massa. 
Förvara i en glasburk i kylen (håller ca i månad) och använd som smaksättare i soppor och grytor. Eller blanda med yoghurt, gräddfil eller créme fraiche till en kall sås eller dipp. 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar