lördag 16 juli 2011

Sommarens godaste sylt!

av Moster

När Fröken Linda nyligen gästade vårt sommarhem hade hon med sig litervis med jordgubbar och flera stjälkar rabarber som vi kokade sylt av. Och om jag får säga det själv - och det får jag - är det här nog det här den godaste sylt jag ätit! Till pannkakorna, i gröten, på ostmackan, i tårtan, i yoghurten.... Vi har verkligen maximerat användningsområdet för sylt den här sommaren. Den är enkel att göra, det går fort och hittar Du liksom vi (inför den andra omgången syltkok) jordgubbar för tio kronor litern blir sylten dessutom billig.

Ps. Sylten håller upp till 6 månader om den förvaras svalt. Vänd burkarna upp och ner så minskar risken för att det kommer in luft, vilket gör sylten extra hållbar. Den går också bra att frysa.



Ca 2 kg sylt

ca 750 g jordgubbar
ca 550 g rabarber
2 dl vatten
1 vaniljstång
2 msk pressad saft av citron
1 kg syltsocker

Skölj jordgubbarna, skala och skiva rabarbern i cm-tjocka skivor. Blanda bär och rabarber i en gryta. Tillsätt vatten, vaniljstång och citronsaft. Koka tio minuter utan lock. Rör ner sockret och låt sjuda i ca 5 minuter. Skumma och häll upp på rengjorda och varma burkar. Sätt på locket och låt svalna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar