onsdag 20 juli 2011

Fruntimmerstårta

av Moster

Vi befinner oss som bekant mitt i den s.k. Fruntimmersveckan och flera av familjens tjejer har namnsdag denna vecka. Så vad passar bättre än att bjuda på ännu ett recept på tårta?

Ps. Den här varianten är en kombination av tidigare tårtrecept som presenterats här på bloggen.


Fruntimmerstårta med jordgubbar Ca 10-12 bitar
Tårtbotten:
5  ägg
3 dl socker
1½ dl vetemjöl
1½ dl potatismjöl
2½ tsk bakpulver

Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ned dem i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 40 minuter. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp på ett galler och låt svalna.


Fyllning 1: Vaniljkräm
Blanda skal och saft av ½ citron, 50 g smör och 2 dl socker i en kastrull och värm tills smöret smält. Vispa 1 ägg och 3 äggulor, tillsätt ½ dl grädde och 3 msk maizenamjöl utrört i ca 2 msk koncentrerad flädersaft. Häll ned detta i kastrullen och värm under kraftig omrörning tills krämen tjocknar.

Fyllning 2: 
ca 2 dl jordgubbs- och rabarbersylt (se recept här) eller 2,5 dl mosade bär (jordgubbar, blåbär, hallon) blandas med ca 1 dl grädde.

Lägg ihop tårtan, bred på ett par deciliter vispad grädde. Dekorera med jordgubbar och citronmeliss eller silverpärlor (strössel).


Fler recept på jordgubbstårta finns här:
Jordgubbstårta med kardemumma
Enkel jordgubbstårta
Jordgubbstårta




4 kommentarer:

  1. Tårtan ser underbart fin och god ut precis som resten av alla dina recept ;)
    Kram BLOGGFISKEN-fisk för fulla muggar :)

    SvaraRadera
  2. Vi tackar och bugar för berömmet och hoppas så klart att Du fortsätter att följa bloggen! /Fröken Linda & hennes moster

    SvaraRadera
  3. hur många grader ska ugnen vara på?

    SvaraRadera
  4. Förlåt, gradantalet föll visst bort. 175 grader ska det vara. /Moster

    SvaraRadera